Abin Design Studio wins The International Architecture Award’15

A Temporary Temple Pavilion built for a local socio – religious festival in a small town on the fringes of Kolkata has recently been awarded The International Architectural Award for 2015 by The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design and The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies. Honouring new and cutting-edge design, the award organised by both the above institutions promotes international architecture and design to the global public audience. This award adds to a series of distinguished and prestigious awards for the project, and further secures Abin Design Studio’s presence in the top architecture and design firms in the world.

We congratulate Abin Design Studio for achieving recognition at the international level and promoting working with the community, keeping India at par with the rest of the world in terms of architecture  in today’s age.

In November 2015, The Chicago Athenaeum, together with The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies will present a special exhibition of all awarded building at their annual symposium, “The City and the World” in Chicago.

About the project – A Temporary Temple

Bamboo Pavillion by Abin Design Studio

A temporary temple pavilion built for a local socio-religious festival was constructed to shelter an idol. Set amidst a carnival atmosphere, the constant flux of people was a factor to be considered while conceptualising its design. The constant flow of people was its guiding principle.

Locally available bamboo cut to specific lengths were rooted to the ground  in a regular grid and painted in spectral hues. Close to 1800 bamboo poles were arranged according to their length ranging from 2 to 15 feet. Bamboo, being durable, bio-degradable and locally available, was a strategic choice of material for the project. The poles were planned for reuse after the festival and were carefully re-catalogued and stored for the future. They are currently being used to create fencing for the football field of the same community.

Instead of using expensive LEDs for lighting, they put retro reflective stickers around the tops of the poles, and hired halogen lights to illuminate the project at night, creating a glowing effect.

Bamboo Pavillion by Abin Design Studio.001

The composition of light and color, thus achieved created a gradually rising volume conveying implied movement while creating playfulness.


Bamboo Pavillion by Abin Design Studio.002More images of the award winning project:

 

 

ArchitectureLive! is an unique Portal for Indian Architectural Projects and Architecture in India. It allows Architects and Interior Designers in India to upload, share and manage their projects easily.

Leave a Reply